AI BLOG

2023-01-01

Przejęcie przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kompetencji Inspekcji Handlowej w zakresie kontroli jakości żywności

Zgodnie z nowelizacją ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych od 1 lipca br. za kontrolę żywności na wszystkich etapach obrotu będzie odpowiedzialna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), która przejmie w tym zakresie kompetencje od Inspekcji Handlowej. Dotychczas, kontrolę produktów prowadzą IJHARS oraz Inspekcja Handlowa, w zależności od tego na jakim etapie obrotu znajdują się produkty. Inspekcja Handlowa w swoich kompetencjach posiada kontrole dokonywane u producenta, w zakładach paczkujących, czy na granicy. Natomiast IJHARS prowadzi kontrole na późniejszym etapie tj. w sklepach, hurtowniach i placówkach gastronomicznych. Połączenie kompetencji do kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności w jednym organie ma umożliwić poprawę skuteczności nadzoru.